Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oleju rzepakowego
- 320 - 350 g mięsa wołowego, ugotowanego (patrz wskazówka), bez kości, pokrojonego na kawałki
- 40 - 50 g marchewki, ugotowanej (patrz wskazówka), pokrojonej na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ - ½ łyżeczki majeranku, suszonego
Ciasto
- 250 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów
- 1 jajko
- 20 g oleju rzepakowego
- 560 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 szczypta soli, plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2058 kJ / 492 kcal
- Białko
- 23 g
- Węglowodany
- 74 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 282.1 mg
Alternatywne przepisy
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1 Std. 35 Min
Pierogi z serem i jagodami
1 Std. 15 Min
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2 Std.
Pierogi z kapustą i grzybami
2 godz. 40 min
Pyzy z mięsem
1 Std. 20 Min
Kopytka
40 Min
Pierogi ruskie
1h 30min
Krokiety z mięsem i pieczarkami
1 Std. 15 Min
Pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą
1h 30min
Kołduny litewskie
1 Std. 50 Min
Faworki - róże
1 Std. 10 Min
Kluski śląskie
30 Min