
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Naleśniki
- 250 g mleka
- 250 g wody
- 250 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 20 g oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
Farsz
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 300 g pieczarek przekrojonych na pół
- 20 g masła plus dodatkowa ilość do smażenia naleśników
- 600 g mięsa wieprzowego np. łopatki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 czubata łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 25 g bułki tartej
- 1 jajko
Krokiety
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia krokietów
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 354 kcal / 1481.2 kJ
- Białko
- 18.2 g
- Tłuszcz
- 20.1 g
- Węglowodany
- 24.3 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.3 g
- Sód
- 451.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierogi ruskie
1 godz. 30 min
Placki ziemniaczane po zbójnicku
2 godz. 10 min
Placki po węgiersku z gulaszem
1 godz. 45 min
Kluski śląskie
30 min
Placki ziemniaczane
45 min
Krokiety z grzybami i kapustą
2 godz. 10 min
Naleśniki z serem
1 godz.
Pierogi z kapustą i grzybami
2 godz. 40 min
Krokiety z żółtym serem i pieczarkami
1 godz.
Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i kaszą jęczmienną
1 godz. 30 min
Pierogi z mięsem
1 godz.
Kopytka
40 min