Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
60
g oscypka, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 60 g wędzonego sera żółtego, typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego na 3 cm kawałki
Gulasz
- 250 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
-
20
g smalcu
lub 20 g oleju rzepakowego - 500 - 600 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej w 3 cm kostkę
- 350 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 60 g koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy, suszony
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 owoców jałowca, rozgniecionych
-
100
g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
lub 100 g żółtej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki - 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 100 - 120 g chudego boczku, wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżka pudru z grzybów (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ - 1 łyżeczka soli
Placki ziemniaczane
- 1200 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 120 - 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
-
120
g płatków owsianych, błyskawicznych
lub 120 g płatków jaglanych, błyskawicznych - 3 jajka
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 2 - 2 ½ łyżeczki soli
- olej rzepakowy, do smażenia
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2370.3 kJ / 566.5 kcal
- Białko
- 30 g
- Węglowodany
- 64.3 g
- Tłuszcz
- 21.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.7 g
- Błonnik
- 9.4 g
- Sód
- 1754 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1h 35 min.
Krokiety z mięsem i pieczarkami
1h 15min
Pierogi z mięsem
1h
Góralska kwaśnica
1 godz. 30 min
Burgery z łódeczkami z batatów
1h 40min
Gulasz z łopatki wołowej i kopytka na parze
1 godz. 30 min
Krokiety z grzybami i kapustą
2 godz. 10 min
Burgery z szarpaną wieprzowiną (z osłoną noża miksującego)
4h 50min
Kotlety mielone
30 min
Bigos podhalański
1h 40min
Placki po węgiersku z gulaszem
1 godz. 45 min
Pizza pepperoni z pieczarkami
2 godz. 10 min