![Placki ziemniaczane po zbójnicku Placki ziemniaczane po zbójnicku](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7B65A6B7-902D-4056-B388-D3EBAAA19355/Derivates/579ed993-1f47-4a32-8a6b-732cc015624f.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
60
g oscypka, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 60 g wędzonego sera żółtego, typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego na 3 cm kawałki
Gulasz
- 250 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
-
20
g smalcu
lub 20 g oleju rzepakowego - 500 - 600 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej w 3 cm kostkę
- 350 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 60 g koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy, suszony
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 owoców jałowca, rozgniecionych
-
100
g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
lub 100 g żółtej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki - 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 100 - 120 g chudego boczku, wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżka pudru z grzybów (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ - 1 łyżeczka soli
Placki ziemniaczane
- 1200 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 120 - 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
-
120
g płatków owsianych, błyskawicznych
lub 120 g płatków jaglanych, błyskawicznych - 3 jajka
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 2 - 2 ½ łyżeczki soli
- olej rzepakowy, do smażenia
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2370.3 kJ / 566.5 kcal
- Białko
- 30 g
- Węglowodany
- 64.3 g
- Tłuszcz
- 21.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.7 g
- Błonnik
- 9.4 g
- Sód
- 1754 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierogi z farszem z surowych ziemniaków i boczku
1 Std. 15 Min
Orkiszowe calzone z wołowiną i warzywami
4 godz. 25 min
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1 Std. 35 Min
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2 Std.
Kotlety (croquetas) faszerowane serem i boczkiem z sosem pomidorowym
1h 10min
Krokiety z grzybami i kapustą
2h 10 min
Krokiety z mięsem i pieczarkami
1 Std. 15 Min
Pierogi z grzybami i szpinakiem
1 Std. 30 Min
Pierogi z mięsem
1 Std.
Pierogi z kapustą i grzybami
2 Std. 40 Min
Placki po węgiersku z gulaszem
1h 45min
Kotlety mielone
30 Min