Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g oleju
- 600 g mięsa z łopatki wołowej, bez kości, pokrojonego na 3 cm kawałki, osuszonego ręcznikiem papierowym
- 170 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ósemki
- 150 g marchewki, pokrojonej w 1-2 cm plastry
- 70 g selera naciowego, pokrojonego w 0.5-1 cm plastry
- 80 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 600 g wody
- 30 g koncentratu pomidorowego
-
1
łyżeczka koncentrat bulionu mięsnego, wykonany w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- ¾ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½ - 1 łyżeczka cukru
- ¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 250 g kopytek, gotowych (patrz wskazówka)
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2210.6 kJ / 528 kcal
- Białko
- 29.5 g
- Węglowodany
- 30.3 g
- Tłuszcz
- 34 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.8 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 1138.3 mg
Alternatywne przepisy
Wolno gotowane udka z kurczaka w sosie paprykowym z ryżem (z osłoną noża miksującego)
4 Std. 45 Min
Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym
1h 25min
Wątróbka z cebulą i jabłkiem
50min
Gulasz wieprzowy
50min
Gulasz z łopatki wieprzowej z burakiem i marchewką
50min
Gulasz
45min
Kotlety mielone
30min
Bitki wieprzowe w sosie własnym (z osłoną noża miksującego)
2h 25 min
Bigos podhalański
1 godz. 40 min
Wolno gotowane pulpety w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
3j 40 menit
Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa
2 godz.
Karkówka z cebulą
1h 45min