
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g oleju
- 600 g mięsa z łopatki wołowej, bez kości pokrojonego na 3 cm kawałki, osuszonego ręcznikiem papierowym
- 170 g czerwonej cebuli pokrojonej w ósemki
- 150 g marchewki pokrojonej w 1-2 cm plastry
- 70 g selera naciowego pokrojonego w 0.5-1 cm plastry
- 80 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 600 g wody
- 30 g koncentratu pomidorowego
-
1
łyżeczka koncentrat bulionu mięsnego, wykonany w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona - 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- ¾ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½ - 1 łyżeczka cukru
- ¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 250 g kopytek, gotowych (patrz wskazówka)
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 528 kcal / 2210.6 kJ
- Białko
- 29.5 g
- Tłuszcz
- 34 g
- Węglowodany
- 30.3 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.8 g
- Sód
- 1138.3 mg