Fasolka po bretońsku
TM6 TM5

Fasolka po bretońsku

4.8 (4.3K ocen)

Składniki

  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oleju
  • 130 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
  • 160 g kiełbasy, np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w półplasterki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 500 - 600 g fasoli Piękny Jaś, suszonej, uprzednio namoczonej 8-12 godz., odsączonej (patrz wskazówka)
  • 680 - 700 g wody
  • 80 - 90 g koncentratu pomidorowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 płaska łyżka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
  • sól, do smaku

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1580.5 kJ / 377.8 kcal
Białko
16.4 g
Węglowodany
26.9 g
Tłuszcz
23.6 g
Tłuszcz nasycony
6.4 g
Błonnik
6.6 g
Sód
585 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy