Urządzenia i Akcesoria
Fasolka po bretońsku
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 13 godz. 30 min
5 porcji
Składniki
-
60 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oleju
-
130 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
-
160 g kiełbasy np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w półplasterki
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe, suszone
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
500 - 600 g fasoli Piękny Jaś, suszonej uprzednio namoczonej 8-12 godz., odsączonej (patrz wskazówka)
-
680 - 700 g wody
-
80 - 90 g koncentratu pomidorowego
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 płaska łyżka majeranku, suszonego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
-
sól do smaku
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
585 mg
Białko
16.4 g
Kalorie
1580.5 kJ /
377.8 kcal
Tłuszcz
23.6 g
Błonnik
6.6 g
Tłuszcz nasycony
6.4 g
Węglowodany
26.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Żurek
50 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Łazanki
1 godz.
Zupa grochowa
1 godz.
Kapuśniak
50 min
Leczo
40 min
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
1 godz. 15 min
Zupa gulaszowa
1 godz. 35 min
Bigos
1 godz. 30 min
Flaczki wołowe
2 godz. 35 min
Gołąbki
1 godz. 45 min
Bigos podhalański
1 godz. 40 min