Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem  (Soutzoukakia)

Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem (Soutzoukakia)

4.5 3.0K oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Greckie klopsiki (Soutzoukakia)
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 60 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
Sos pomidorowy i ryż
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki z zalewą
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g wody
  • 200 g ryżu białego, długoziarnistego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 35 g
Kalorie 3045 kJ / 725 kcal
Tłuszcz 39 g
Błonnik 4 g
Węglowodany 57 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...