Wersje kompatybilne
Pstrągi z warzywami na parze; Mus twarogowy z sosem z owoców jagodowych
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pstrągi z warzywami na parze
- 100 g cukinii, pokrojonej w 1,5 cm kostkę
- 100 g pomidora, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 100 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w 1 mm plastry
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 250 g każdy)
- ½ cytryny, pokrojonej w półplastry
- 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych, np. tymianku, natki pietruszki, rozmarynu
- 500 g wody
-
400
g ziemniaków, młodych (Ø ok. 5 cm), nieobranych, dokłanie umytych, pokrojonych w ćwiartki
lub 400 g ziemniaków (Ø ok. 5 cm), nieobranych, dokłanie umytych, pokrojonych w ćwiartki
Mus twarogowy z sosem z owoców jagodowych
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
-
15
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 30 g cukru wanilinowego - 45 g cukru pudru
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 250 g serka kremowego, śmietankowego, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
200
g owoców jagodowych, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
lub 200 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, plus dodatkowa ilość do dekoracji -
40
g czerwonego wina
lub 40 g wody - ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
1
strączek kardamonu
lub 1 szczypta kardamonu, mielonego -
½
łyżeczki skrobi ziemniaczanej, wymieszanej z 1 łyżką zimnej wody
lub ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej, wymieszanej z 1 łyżką zimnej wody - woda, do zwilżenia
- liście mięty, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 6076.8 kJ / 1452.4 kcal
- Białko
- 70.1 g
- Węglowodany
- 109.4 g
- Tłuszcz
- 83.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 37.9 g
- Błonnik
- 15.9 g
- Sód
- 2028.3 mg
Alternatywne przepisy
Cytrynowo-rozmarynowy pstrąg i warzywa na parze
1 godz. 5 min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1ωρ.
Filety z pstrąga gotowane na parze i purée z brokułów
40 λεπτ.
Sandacz w papilotach na parze z warzywami i sosem berneńskim
50 λεπτ.
Filety z dorsza z masłem cytrusowym; Muffinki z czekoladą
1ωρ.
Łosoś z warzywami; Sos holenderski
40 λεπτ.
Ryba w papilotach z plastrami warzyw (TM6)
1ωρ.
Kurczak na Varomie; Purée ziemniaczane, surówka z marchewki i selera; Ciasto z kruszonki owsianej z owocami
1 godz. 40 min
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
30 min
Pstrągi z warzywami i sosem holenderskim
40 λεπτ.
Ryba gotowana na parze, warzywa i pilaw
45 λεπτ.
Ryba na parze z zielonym purée
50 λεπτ.