Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g mleka
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 600 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia
- woda, do gotowania (ok. 2 l)
- 5 łyżek sody oczyszczonej
- sól morska, gruboziarnista, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 261.6 kJ / 62.5 kcal
- Białko
- 2.4 g
- Węglowodany
- 11.6 g
- Tłuszcz
- 0.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 405.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Żelki owocowe
25h 10 min
Laski św. Mikołaja
3h 20min
Chrust z ziemniaków (TM6)
25min
Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM5)
1h 15min
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2h 30min
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem (z osłoną noża miksującego 2.0)
2h 45min
Bułki z kminkiem
30min
Warkocze orzechowe
2h
Włoskie grissini
2h
Chlebek rozmarynowo-czosnkowy do odrywania
2h
Szybkie paluchy drożdżowe
35min
Rozeta pizzowa do odrywania
1h 45min