Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 1000 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia soczewicy
- 5 g oliwy z oliwek
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 1 jabłko, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 2 cebule dymki, tylko białe części, przekrojone na pół
- 1 ząbek czosnku
- 250 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
- 120 g majonezu, wegańskiego
- 10 g szczypiorku, świeżego, z cebuli dymki, posiekanego
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych, nieaktywnych
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 726 kJ / 173 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 436 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Twarożek z orzechów nerkowca ze świeżymi ziołami
8 godz. 10 min
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15min
Hummus z zielonego groszku
40min
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1 Std. 30 Min
Pasta z pieczarek i słonecznika
30min
Pasta z białej fasoli z jabłkiem
55min
Pasta bezjajeczna
5 Min
Pasztet gryczany pełen roślinnego białka
3h
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1 Std. 40 Min
Hummus z suszonymi pomidorami
10min
Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem
10min
Pasta z cukinii i ciecierzycy z dodatkiem curry
45min