
Urządzenia i Akcesoria
Wegetariańska zupa gulaszowa z dyni; Kokosowy ryż ze smażonymi bananami
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji
Składniki
Kokosowy ryż
-
500 g mleka
-
200 g mleczka kokosowego
-
150 g ryżu jaśminowego
-
30 g cukru
-
1 szczypta soli
Gulasz z dyni i smażone banany
-
700 g miąższu dyni np. piżmowej, Hokkaido, pokrojonego na ok. 5 cm kawałki (patrz wskazówka)
-
400 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na ok. 5 cm kawałki
-
½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
400 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
20 g oleju
-
½ łyżeczki cukru
-
1 łyżeczka majeranku, suszonego
-
1 ziarno ziela angielskiego
-
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
-
1 pomarańcza ekologiczna
-
600 g wody
-
10 g octu jabłkowego
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 szczypta kminku, mielonego
-
1 liść laurowy, suszony
-
2 banany pokrojone w 1 cm ukośne plastry
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka miodu, płynnego
-
1 łyżka wiórków kokosowych
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
461.8 kcal /
1932.2 kJ
Białko
10.2 g
Tłuszcz
14.3 g
Węglowodany
74.3 g
Błonnik
6.9 g
Tłuszcz nasycony
8.6 g
Sód
672.8 mg