Wegetariańska zupa gulaszowa z dyni; Kokosowy ryż ze smażonymi bananami

Wegetariańska zupa gulaszowa z dyni; Kokosowy ryż ze smażonymi bananami

4.0 23 oceny
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

Kokosowy ryż
  • 500 g mleka
    500 g napoju roślinnego, np. migdałowego, owsianego
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 150 g ryżu jaśminowego
  • 30 g cukru
  • 1 szczypta soli
Gulasz z dyni i smażone banany
  • 700 g miąższu dyni np. piżmowej, Hokkaido, pokrojonego na ok. 5 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 400 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na ok. 5 cm kawałki
  • ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 400 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 20 g oleju
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 pomarańcza ekologiczna
  • 600 g wody
  • 10 g octu jabłkowego
    10 g białego octu winnego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta kminku, mielonego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 banany pokrojone w 1 cm ukośne plastry
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu, płynnego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 461.8 kcal / 1932.2 kJ
Białko 10.2 g
Tłuszcz 14.3 g
Węglowodany 74.3 g
Błonnik 6.9 g
Tłuszcz nasycony 8.6 g
Sód 672.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...