Wersje kompatybilne
Wegetariańska zupa gulaszowa z dyni; Kokosowy ryż ze smażonymi bananami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kokosowy ryż
-
500
g mleka
lub 500 g napoju roślinnego, np. migdałowego, owsianego - 200 g mleczka kokosowego
- 150 g ryżu jaśminowego
- 30 g cukru
- 1 szczypta soli
Gulasz z dyni i smażone banany
- 700 g miąższu dyni, np. piżmowej, Hokkaido, pokrojonego na ok. 5 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 400 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na ok. 5 cm kawałki
- ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 400 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g oleju
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 1 pomarańcza, ekologiczna
- 600 g wody
-
10
g octu jabłkowego
lub 10 g białego octu winnego -
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta kminku, mielonego
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 banany, pokrojone w 1 cm ukośne plastry
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu, płynnego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1932.2 kJ / 461.8 kcal
- Białko
- 10.2 g
- Węglowodany
- 74.3 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.6 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Sód
- 672.8 mg
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1h
Makaron z dynią i jarmużem
40 min
Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną
55 min
Wegańskie curry ze szparagami
1h
Zupa z cukinią i koperkiem; Gulasz z indyka z maślankowymi knedlami
1h 40min
Gnocchi z sosem cukiniowym; Deser gruszkowo-jogurtowy
40 min
Żurek wegański
35 min
Szarpana „bananina” w sosie BBQ
25 min
Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami
35 min
Wegański gulasz z boczniaków z kaszą orkiszową z warzywami
45 min
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30 min