Urządzenia i Akcesoria
Szafranowe risotto z pianką cukiniową i pudrem z boczku
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
Pianka cukiniowa
-
3 listki żelatyny10 g żelatyny w proszku
-
575 g wody
-
250 g cukinii pokrojonej na kawałki
-
gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
-
200 g boczku parzonego, w plastrach
-
150 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
-
½ łyżki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
½ łyżki tymianku, suszonego
-
¼ łyżeczki soli
Szafranowe risotto
-
50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
60 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia pierścienia do potraw
-
320 g ryżu do risotto np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
-
60 g białego wina
-
820 g wody
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
2 - 3 szczypty nitek szafranu (patrz wskazówka)
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1163.5 mg
Białko
15.8 g
Kalorie
2210.7 kJ /
528 kcal
Tłuszcz
31 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
16 g
Węglowodany
45.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Mule w sosie winno-porowym
25 min
Sos jogurtowo-miętowy
5 min
Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 20 min
Gratin z dorsza
50 min
Szafranowe risotto ze szparagami
35 min
Chłodnik pomidorowy z arbuzem i papryką
30 min
Dyniowe mac'n'cheese
50 min
Gazpacho - hiszpański chłodnik
1 godz. 15 min
Risotto po mediolańsku
30 min
Risotto z groszkiem i miętą
40 min
Risotto z krewetkami
45 min
Chrupiąca sałatka ziemniaczana z ubijaną fetą
2 godz.