Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Eggplant and mince layers
- 900 g water
- 750 g eggplant (approx. 1.5), cut into round slices (0.5 cm)
- 2 ½ tsp sea salt
- 30 g olive oil, plus extra for greasing
- 1 brown onion (approx. 150 g), cut into halves
- 30 g red wine
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1 tbsp tomato paste
- ½ tsp ground black pepper
- ¼ tsp ground cloves
- 1 tsp ground cinnamon
- 1000 g lamb mince, broken into pieces
Béchamel topping
- 170 g Parmesan cheese, crust removed and cut into pieces (3 cm)
- 40 g unsalted butter
- 40 g plain flour
- 500 g full cream milk
- ½ tsp sea salt
- 2 pinches ground black pepper
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2159 kJ / 514 kcal
- Białko
- 38.6 g
- Węglowodany
- 12.7 g
- Tłuszcz
- 34 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.3 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 1150 mg
Alternatywne przepisy
Spiced lamb pie
40min
Chicken, chorizo and chickpea stew
35min
Harissa lamb with green couscous
40min
Chilli beef with lemon feta
30min
Beef stroganoff
35min
Layered lamb curry
1h
Parmesan-crusted lamb cutlets, creamed spinach and smashed spuds
1h 15 min
Lamb shanks with risoni and feta
3h 50 min
Beef cobbler with polenta dumplings
1h 30min
Beef ragu
1u. 25min
Hungarian goulash
1h 30min
Paprika chicken with sour cream sauce
1h 15 min