![Prawn and saffron risotto Prawn and saffron risotto](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/15CC5190-65C2-4C60-8975-D9E763BE1AE3/Derivates/1eaf505486fb01c7fb81b0cc08c724c7425fc15e.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 560 g water, lukewarm
- ½ tsp saffron threads
- 4 spring onions/shallots, trimmed and cut into quarters
- 2 garlic cloves
- 2 tbsp olive oil
- 180 g Arborio rice
- 80 g dry sherry
- 2 tsp Vegetable stock paste (see Tips)
- 1 pinch sea salt, to taste
- 1 pinch ground black pepper, to taste, plus extra to serve
- 200 g raw prawns, shelled and cleaned
- ½ lemon, zest only, finely grated, no white pith
- 2 - 3 tsp butter (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2620.4 kJ / 626.3 kcal
- Białko
- 20.5 g
- Węglowodany
- 81.6 g
- Tłuszcz
- 18.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.7 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 647.1 mg
Alternatywne przepisy
Hearty seafood chowder
45 min
Hearty seafood chowder
1 godz.
Crab and ginger tart with chilli dressing
1 godz. 30 min
Salmon and fennel risotto
30 min
White fish and lemon risotto
30 min
Seafood con arroz
45 min
Chicken cacciatore
50min
Crab linguine
30 min
Mediterranean seafood rice with chorizo
1 godz. 5 min
Seafood Risotto with Chorizo
1 godz. 5 min
Cauliflower soup with bacon dust
35min
Risotto with zucchini and prawns
1 godz. 15 min