Urządzenia i Akcesoria
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 3 godz. 40 min
26 kromek
Składniki
-
330 g mleka plus dodatkowo 3 łyżki do posmarowania (patrz wariant)
-
40 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
80 g melasy, z chleba świętojańskiego80 g miodu, płynnego
-
10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
500 g mąki pszennej typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
15 g kawy zbożowej, rozpuszczalnej
-
1 ½ łyżeczki soli
-
100 g rodzynek
-
1 jajko
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
144.9 mg
Białko
3.2 g
Kalorie
495.6 kJ /
118.4 kcal
Tłuszcz
2.1 g
Błonnik
0.9 g
Tłuszcz nasycony
1.2 g
Węglowodany
22 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Świderki z makiem
2 godz. 10 min
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Bułki jogurtowe z suszonymi owocami
2 godz.
Ciasteczka ze skórek bananów
1 godz. 30 min
Jabłka w syropie (do ciast i deserów)
45 min
Chrupkie pieczywo żurawinowo-kokosowe
2 godz. 15 min
Bawarski chleb preclowy
2 godz.
Chleb codzienny na drożdżach
3 godz. 45 min
Piegusek na białkach
1 godz.
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1 godz. 45 min
Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem
2 godz. 30 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min