Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 330 g mleka, plus dodatkowo 3 łyżki do posmarowania (patrz wariant)
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) -
80
g miodu, płynnego
lub 80 g melasy z chleba świętojańskiego - 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 500 g mąki pszennej, typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 15 g kawy zbożowej, rozpuszczalnej
- 1 ½ łyżeczki soli
- 100 g rodzynek
- 1 jajko
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 495.6 kJ / 118.4 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 144.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką
2h 20min
Śródziemnomorski chleb rozmarynowy
1h 55min
Podłużne bułki pszenne
3h 30 min
Bawarski chleb preclowy
2 Std.
Bułki maślane z ziarnami
2 Std.
Rustykalna przyprawa do chleba
5 Min
Chleb na parze
2h 20min
Chleb z samopszy z sezamem
2 Std. 10 Min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Bułki jogurtowe z suszonymi owocami
2 Std.
Brioszka „korona” z likierem
5h
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min