
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 330 g mleka plus dodatkowo 3 łyżki do posmarowania (patrz wariant)
- 40 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
20
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) -
80
g miodu, płynnego
lub 80 g melasy z chleba świętojańskiego - 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 500 g mąki pszennej typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 15 g kawy zbożowej, rozpuszczalnej
- 1 ½ łyżeczki soli
- 100 g rodzynek
- 1 jajko
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 118.4 kcal / 495.6 kJ
- Białko
- 3.2 g
- Tłuszcz
- 2.1 g
- Węglowodany
- 22 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Sód
- 144.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem
1 godz. 50 min
Przyprawa do chleba
5 min
Słodkie węzełki z rodzynkami
2 godz. 45 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Pizza z serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi
3 godz. 35 min
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Pełnoziarniste wytrawne krakersy
3 godz.
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Bułki jogurtowe z suszonymi owocami
2 godz.
Bawarski chleb preclowy
2 godz.
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Chleb codzienny na drożdżach
3 godz. 45 min