Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 330 g mleka, plus dodatkowo 3 łyżki do posmarowania (patrz wariant)
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) -
80
g miodu, płynnego
lub 80 g melasy z chleba świętojańskiego - 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 500 g mąki pszennej, typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 15 g kawy zbożowej, rozpuszczalnej
- 1 ½ łyżeczki soli
- 100 g rodzynek
- 1 jajko
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 495.6 kJ / 118.4 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 144.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb litewski na miodzie
30h
Ślimaczki z pigwą i marcepanem
1h 50min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 Std. 50 Min
Prosty chleb mieszany
3h 40min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 min
Chleb z samopszy z sezamem
2h 10min
Podłużne bułki pszenne
3 godz. 30 min
Konfitura z zielonych pomidorów
1h 30 min
Syrop korzenno-herbaciany do kawy (Chai syrup)
45 min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 Std. 30 Min