Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g mleka
- 100 g cukru
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 250 g pigwy, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3-4 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g masy marcepanowej, pokrojonej na kawałki
- 50 g rodzynek
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1803.5 kJ / 431 kcal
- Białko
- 9.8 g
- Węglowodany
- 68.9 g
- Tłuszcz
- 13.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.3 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 40.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czeskie ciasto serowe z kratką
1h 50 min
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
2h
Tarta z różami z jabłek (TM6)
2h 50min
Czekoladowe ciasto na białkach
1 Std. 10 Min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6 Std.
Brioszka „korona” z likierem
5h
Bułki jogurtowe z suszonymi owocami
2h
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
3 Std. 40 Min
Borówki pod kruszonką
50 min
Warkocze orzechowe
2h
Piegusek na białkach
1h
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1h 55 min