Ślimaczki z pigwą i marcepanem

Ślimaczki z pigwą i marcepanem

4.5 26 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
10 sztuk

Składniki

  • mleka
    220 g
  • cukru
    100 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    25 g
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    500 g
  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    80 g
  • jajko
    1
  • soli
    1 szczypta
  • migdałów, blanszowanych
    50 g
  • pigwy obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3-4 cm kawałki (patrz wskazówka)
    250 g
  • masy marcepanowej pokrojonej na kawałki
    100 g
  • rodzynek
    50 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    50 g
  • cynamonu, mielonego
    ½ łyżeczki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 g

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 431 kcal / 1803.5 kJ
Białko 9.8 g
Tłuszcz 13.8 g
Węglowodany 68.9 g
Błonnik 3.7 g
Tłuszcz nasycony 5.3 g
Sód 40.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...