Ślimaczki z pigwą i marcepanem

Ślimaczki z pigwą i marcepanem

4.6 27 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
10 sztuk

Składniki

  • 220 g mleka
  • 100 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 50 g migdałów, blanszowanych
  • 250 g pigwy obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3-4 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 100 g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki
  • 50 g rodzynek
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 431 kcal / 1803.5 kJ
Białko 9.8 g
Tłuszcz 13.8 g
Węglowodany 68.9 g
Błonnik 3.7 g
Tłuszcz nasycony 5.3 g
Sód 40.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...