Brioszka „korona” z likierem

Brioszka „korona” z likierem

4.6 56 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz.
12 porcji

Składniki

  • 70 g cukru
  • skórka z 1 pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojona na kawałki
  • 160 g mleka plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750 (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 jajko
  • 70 g likieru typu irish cream, np. Baileys®
  • 1 szczypta soli
  • 50 g groszków z gorzkiej czekolady
    50 g rodzynek
  • 250 g wody
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • cukier puder do oprószenia

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 283.4 kcal / 1185.7 kJ
Białko 7 g
Tłuszcz 9.7 g
Węglowodany 40.5 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 5.5 g
Sód 34 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...