
Urządzenia i Akcesoria
Brioszka „korona” z likierem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz.
12 porcji
Składniki
-
cukru70 g
-
skórka z 1 pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojona na kawałki
-
mleka plus dodatkowa ilość do posmarowania160 g
-
drożdży świeżych pokruszonych15 g
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia80 g
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750 (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do oprószenia500 g
-
jajko1
-
likieru typu irish cream, np. Baileys®70 g
-
soli1 szczypta
-
groszków z gorzkiej czekolady50 g
-
wody250 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 g
-
cukier puder do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
283.4 kcal /
1185.7 kJ
Białko
7 g
Tłuszcz
9.7 g
Węglowodany
40.5 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
5.5 g
Sód
34 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

WIELKANOC 2024
11 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
3 godz. 40 min
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1 godz. 20 min
Piernik z kawą zbożową
3 godz. 20 min
Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem
2 godz. 30 min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)
4 godz. 40 min
Keks
2 godz. 30 min
Stollen
6 godz.
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 godz. 15 min
Babka drożdżowa Panettone
3 godz.
Ciasto kardamonowe z syropem z limonki
1 godz. 35 min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 godz. 20 min