Urządzenia i Akcesoria
Brioszka „korona” z likierem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz.
12 porcji
Składniki
-
70 g cukru
-
skórka z 1 pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojona na kawałki
-
160 g mleka plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
500 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750 (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 jajko
-
70 g likieru typu irish cream, np. Baileys®
-
1 szczypta soli
-
50 g rodzynek50 g groszków z gorzkiej czekolady
-
250 g wody
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
34 mg
Białko
7 g
Kalorie
1185.7 kJ /
283.4 kcal
Tłuszcz
9.7 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
5.5 g
Węglowodany
40.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC 2024
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6, TM7)
4 godz. 40 min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4 godz. 40 min
Słodkie węzełki z rodzynkami
2 godz. 45 min
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
2 godz. 20 min
Babka pistacjowa z palonym masłem
3 godz. 40 min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3 godz. 45 min
Szafranowe bułeczki lussekatter
2 godz. 10 min
Warkocze orzechowe
2 godz.
Portugalskie babeczki z kremem
1 godz. 10 min
Warkocz makowy
2 godz. 45 min
Wieniec z makiem i morelami
1 godz. 30 min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min