
Urządzenia i Akcesoria
Brioszka „korona” z likierem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz.
12 porcji
Składniki
-
70 g cukru
-
skórka z 1 pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojona na kawałki
-
160 g mleka plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
500 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750 (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 jajko
-
70 g likieru typu irish cream, np. Baileys®
-
1 szczypta soli
-
50 g groszków z gorzkiej czekolady
-
250 g wody
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
283.4 kcal /
1185.7 kJ
Białko
7 g
Tłuszcz
9.7 g
Węglowodany
40.5 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
5.5 g
Sód
34 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

WIELKANOC 2024
11 Przepisów
Polska
Polska