Urządzenia i Akcesoria
Bułki bezglutenowe na zakwasie owsiano-ryżowym
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 18 godz. 40 min
12 sztuk
Składniki
Zaczyn owsiano-ryżowy (dzień 1.)
-
120 g wody
-
85 g mąki owsianej bezglutenowej
-
85 g mąki ryżowej
-
15 - 30 g bezglutenowego zakwasu owsiano-ryżowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
470 g wody
-
45 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
½ łyżeczki suchych drożdży5 g drożdży świeżych (opcjonalnie) pokruszonych
-
2 łyżeczki cukru
-
90 g mąki ryżowej
-
75 g mąki gryczanej
-
70 g mąki owsianej bezglutenowej
-
60 g skrobi ziemniaczanej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
50 g skrobi z tapioki
-
35 g łusek babki jajowatej, mielonych, (patrz wskazówka)35 g łusek babki płesznik (psyllium) mielonych (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soli
-
1 jajko roztrzepane
-
ziarna, mieszane np. słoneczka, dyni, maku, sezamu, do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
331.1 mg
Białko
4.8 g
Kalorie
923.8 kJ /
220.7 kcal
Tłuszcz
6.7 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
0.8 g
Węglowodany
35.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Adżika
40 min
Gofry dyniowe na mące ryżowej
40 min
„Risotto” z pestek słonecznika z czosnkiem niedźwiedzim
13 godz. 40 min
Paluszki serowe z pestkami dyni
1 godz. 30 min
Bezglutenowy zakwas owsiano-ryżowy
96 godz. 20 min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 godz. 45 min
Sałatka ze spiralizowanych jabłek z cytrusowym dressingiem (TM5)
15 min
Dynia faszerowana komosą ryżową (quinoa)
1 godz.
Dyniowe bułeczki (Thermomix® Nester)
2 godz. 40 min
Bezglutenowy chleb z garnka
3 godz.
Chleb bezglutenowy na zakwasie owsiano-ryżowym
18 godz. 20 min
Daktylowo-orzechowe kulki mocy
20 min