Bułki bezglutenowe na zakwasie owsiano-ryżowym

Bułki bezglutenowe na zakwasie owsiano-ryżowym

4.0 10 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 18 godz. 40 min
12 sztuk

Składniki

Zaczyn owsiano-ryżowy (dzień 1.)
  • wody
    120 g
  • mąki owsianej bezglutenowej
    85 g
  • mąki ryżowej
    85 g
  • bezglutenowego zakwasu owsiano-ryżowego
    15 - 30 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • wody
    470 g
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    45 g
  • drożdży świeżych (opcjonalnie) pokruszonych
    5 g
    ½ łyżeczki suchych drożdży
  • cukru
    2 łyżeczki
  • mąki ryżowej
    90 g
  • mąki gryczanej
    75 g
  • mąki owsianej bezglutenowej
    70 g
  • skrobi ziemniaczanej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    60 g
  • skrobi z tapioki
    50 g
  • łusek babki płesznik (psyllium) mielonych (patrz wskazówka)
    35 g
    35 g łusek babki jajowatej, mielonych, (patrz wskazówka)
  • soli
    2 łyżeczki
  • jajko roztrzepane
    1
  • ziarna, mieszane np. słoneczka, dyni, maku, sezamu, do posypania

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 220.7 kcal / 923.8 kJ
Białko 4.8 g
Tłuszcz 6.7 g
Węglowodany 35.3 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 0.8 g
Sód 331.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...