Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn owsiano-ryżowy (dzień 1.)
- 120 g wody
- 85 g mąki owsianej, bezglutenowej
- 85 g mąki ryżowej
- 15 - 30 g bezglutenowego zakwasu owsiano-ryżowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 470 g wody
- 45 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
(opcjonalnie)
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) - 2 łyżeczki cukru
- 90 g mąki ryżowej
- 75 g mąki gryczanej
- 70 g mąki owsianej, bezglutenowej
- 60 g skrobi ziemniaczanej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 50 g skrobi z tapioki
-
35
g łusek babki płesznik (psyllium), mielonych (patrz wskazówka)
lub 35 g łusek babki jajowatej, mielonych (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki soli
- 1 jajko, roztrzepane
- ziarna, mieszane, np. słoneczka, dyni, maku, sezamu, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 923.8 kJ / 220.7 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 35.3 g
- Tłuszcz
- 6.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 331.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bezglutenowy chleb ryżowy z kaszą gryczaną
1h 30min
Naleśniki z mąki ryżowej
35 min
Bezglutenowe bułki
1h 15 min
Bezglutenowy wieloziarnisty chleb z kukurydzy i kaszy gryczanej
2h 30 min
Bezglutenowy zakwas owsiano-ryżowy
96h 20min
Bezglutenowy chleb z garnka
3 Std.
Chleb bezglutenowy na zakwasie owsiano-ryżowym
18h 20min
Bezglutenowe bułki na proszku do pieczenia
1h 20 min
Bezglutenowe bułki na drożdżach
2h
Bezglutenowy chleb kukurydziany
1h 20 min
Bezglutenowy chleb kukurydziano-gryczany z tapioką
2h 30 min
Bezglutenowe ciasto migdałowe z gruszkami
1h 10 min