Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g mąki żytniej razowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 100 g wody
- 150 g migdałów, blanszowanych
- 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 280 g miodu
- 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- gorąca woda, do namaczania łyżki
- 12 andrutów, okrągłych (oblatów)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 335.8 kJ / 80.3 kcal
- Białko
- 1.4 g
- Węglowodany
- 14.7 g
- Tłuszcz
- 2.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 7.8 mg
Alternatywne przepisy
Piernik świąteczny
99 godz. 30 min
Zupa grzybowa z dorszem
45 Min
Świąteczny łosoś
35min
Ciasteczka migdałowe
30 Min
Wigilijna zupa migdałowa
35min
Gęś pieczona z jabłkami
5h
Czekoladowe krążki z bakaliami (beggars)
30 Min
Mini babki drożdżowe imbirowo-wiśniowe (mini panettones)
5h
Dyniowa Chai Latte
20min
Czekoladowa tarta ze spiralizowaną gruszką (TM5)
1 Std. 15 Min
Sałatka ze spiralizowanych jabłek z cytrusowym dressingiem (TM5)
15min
Pieczony łosoś ze spiralizowaną cukinią (TM6)
30 Min