Urządzenia i Akcesoria
Staropolskie tłuczeńce wigilijne
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
36 sztuk
Składniki
-
150 g mąki żytniej razowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
100 g wody
-
150 g migdałów, blanszowanych
-
80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
280 g miodu
-
2 łyżeczki korzenna przyprawa do piernika
-
gorąca woda do namaczania łyżki
-
12 andrutów okrągłych (oblatów)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
7.8 mg
Białko
1.4 g
Kalorie
335.8 kJ /
80.3 kcal
Tłuszcz
2.3 g
Błonnik
1 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Węglowodany
14.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Ślimaczki z pigwą i marcepanem
1 godz. 50 min
Wiedeńskie czekoladki
50 min
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
3 godz.
Klasyczny nugat
3 godz. 30 min
Kokosowe muffinki z płynną czekoladą w środku
1 godz.
Pełnoziarniste wytrawne krakersy
3 godz.
Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)
2 godz. 30 min
Pierniczkowe pianki (marshmallows)
7 godz.
Czekoladowa tarta ze spiralizowaną gruszką (TM5)
1 godz. 15 min
Ciasto Stollen o smaku grzanego wina
2 godz. 45 min
Pikantne skrzydełka w sosie pomarańczowym
55 min
Mini babki drożdżowe imbirowo-wiśniowe (mini panettones)
5 godz.