Urządzenia i Akcesoria
Dyniowy chleb na zakwasie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 18 godz. 20 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn (dzień wcześniej) i pieczenie dyni
-
120 g wody
-
10 - 20 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
-
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850-2000
-
250 g dyni Hokkaido pokrojonej w 2-3 cm plastry (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
-
280 g wody
-
1 szczypta suchych drożdży1 mały kawałek drożdży świeżych (opcjonalnie) wielkości ziarna grochu
-
510 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
15 g soli
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
-
10 kostek lodu do zaparowania piekarnika
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
225.4 mg
Białko
2.9 g
Kalorie
383 kJ /
91.5 kcal
Tłuszcz
0.4 g
Błonnik
0.7 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Węglowodany
18.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PRZEPISY Z AKCESORIAMI
15 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb litewski na miodzie
30 Std.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 Std.
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Chleb żytni na zakwasie ze smalcem
16 Std. 10 Min
Pumpernikiel
43 Std.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 Std. 45 Min
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Chleb codzienny na zakwasie
12 Std.
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 Std. 10 Min