Urządzenia i Akcesoria
Stollen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 6 godz.
24 kromki
Składniki
-
100 g rodzynek
-
100 g żurawiny, suszonej
-
50 g rumu
-
100 g migdałów, ze skórką
-
150 g mleka
-
150 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowo 4 łyżki stopionego masła, do posmarowania ciasta
-
40 g drożdży świeżych pokruszonych
-
80 g cukru
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
1 jajko
-
1 szczypta soli
-
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
40 g kandyzowanej skórki cytrynowej
-
olej do natłuszczenia miski
-
300 g masy marcepanowej
-
3 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
42 mg
Białko
5 g
Kalorie
1175 kJ /
281 kcal
Tłuszcz
13 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Węglowodany
35 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PRZEPISY Z HISTORIĄ
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Piernik staropolski cz. II
98 Std.
Keks
2 Std. 30 Min
Brioszka „korona” z likierem
5 Std.
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6, TM7)
4 Std. 40 Min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4 Std. 40 Min
Masa marcepanowa
1 Std. 5 Min
Ciasto migdałowe z jabłkami
1 Std. 55 Min
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
3 Std. 40 Min
Cantuccini
1 Std. 15 Min
Piernik staropolski cz. I
672 Std. 30 Min
Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem
2 Std. 30 Min
Pierniczki Lebkuchen
4 Std.