Urządzenia i Akcesoria
Stollen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 6 godz.
24 kromki
Składniki
-
100 g rodzynek
-
100 g żurawiny, suszonej
-
50 g rumu
-
100 g migdałów, ze skórką
-
150 g mleka
-
150 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowo 4 łyżki stopionego masła, do posmarowania ciasta
-
40 g drożdży świeżych pokruszonych
-
80 g cukru
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
1 jajko
-
1 szczypta soli
-
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
40 g kandyzowanej skórki cytrynowej
-
olej do natłuszczenia miski
-
300 g masy marcepanowej
-
3 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
42 mg
Białko
5 g
Kalorie
1175 kJ /
281 kcal
Tłuszcz
13 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Węglowodany
35 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PRZEPISY Z HISTORIĄ
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Rogaliki orzechowo-waniliowe
1 Std. 40 Min
Pierniczki Lebkuchen
4 Std.
Szybka konfitura z cytrusów
1 Std. 30 Min
Świąteczne ciasto Stollen z twarogiem
2 Std. 30 Min
Piegusek na białkach
1 Std.
Odwracany pudding z gruszkami i orzechami (TM5)
2 Std. 15 Min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 Min
Masa marcepanowa
1 Std. 5 Min
Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu
3 Std. 50 Min
Kruche ciastka serowe z kminkiem i sezamem
1 Std. 30 Min
Ciasteczka amaretti
1 Std. 10 Min
Tort Sachera
3 Std. 30 Min