Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
TM6 TM5

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową

4.9 (15 ocen)

Składniki

Zaczyn typu poolish (dzień 1.)

  • 60 g wody
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
  • 80 g mąki orkiszowej, razowej

Namaczanka (dzień 1.)

  • 25 g siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki łusek babki płesznik (psyllium), mielonych
    lub 3 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych
  • 25 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 25 g ziaren słonecznika
  • 200 g wody

Ciasto właściwe (dzień 2.)

  • 160 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 5 g drożdży świeżych
  • 330 g mąki orkiszowej, razowej
  • 25 g mąki żytniej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 łyżki komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
4548 kJ / 1086 kcal
Białko
38 g
Węglowodany
155 g
Tłuszcz
29 g
Błonnik
27.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy