Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową

4.6 27 ocen
Przygotowanie 55 min
Czas całkowity 24 godz.
2 sztuki

Składniki

Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
  • wody
    60 g
  • drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
    1 mały kawałek
  • mąki orkiszowej, razowej
    80 g
Namaczanka (dzień 1.)
  • siemienia lnianego
    25 g
  • komosy ryżowej (quinoa)
    25 g
  • ziaren słonecznika
    25 g
  • wody
    200 g
  • łusek babki płesznik (psyllium) mielonych
    3 łyżeczki
    3 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych, mielonych
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • mąki orkiszowej, razowej
    330 g
  • wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
    160 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    15 g
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    10 g
  • drożdży świeżych
    5 g
  • mąki żytniej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    25 g
  • komosy ryżowej (quinoa)
    2 łyżki
  • ziaren słonecznika
    1 łyżka
  • kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
    5 - 10

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 1086 kcal / 4548 kJ
Białko 38 g
Tłuszcz 29 g
Węglowodany 155 g
Błonnik 27.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...