
Urządzenia i Akcesoria
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
Przygotowanie 55 min
Czas całkowity 24 godz.
2 sztuki
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
wody60 g
-
drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)1 mały kawałek
-
mąki orkiszowej, razowej80 g
Namaczanka (dzień 1.)
-
siemienia lnianego25 g
-
komosy ryżowej (quinoa)25 g
-
ziaren słonecznika25 g
-
wody200 g
-
łusek babki płesznik (psyllium) mielonych3 łyżeczki
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
mąki orkiszowej, razowej330 g
-
wody plus dodatkowa ilość do posmarowania160 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego15 g
-
soli1 ½ łyżeczki
-
oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia10 g
-
drożdży świeżych5 g
-
mąki żytniej plus dodatkowa ilość do oprószenia25 g
-
komosy ryżowej (quinoa)2 łyżki
-
ziaren słonecznika1 łyżka
-
kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)5 - 10
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
1086 kcal /
4548 kJ
Białko
38 g
Tłuszcz
29 g
Węglowodany
155 g
Błonnik
27.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 godz. 40 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Bułki orkiszowe
23 godz. 40 min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 godz. 45 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Bułki orkiszowe z posypką
14 godz. 30 min
Chleb z samopszy z sezamem
2 godz. 10 min
Szybki chleb orkiszowy
1 godz. 25 min