Duo z buraka

Duo z buraka

4.6 15 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji

Składniki

Pieczony burak
  • 2 ½ czerwonych buraków średnich, obranych, umytych i osuszonych papierowymi ręcznikami
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • ¼ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
Hummus z burakiem<br>
  • 350 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej, zalewę zachować
  • 20 g pasty tahini
  • 50 - 70 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby)
  • 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    5 - 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 10 g oleju sezamowego
    10 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku mały
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - ¾ łyżeczki soli

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 184.5 mg
Białko 6.2 g
Kalorie 596.7 kJ / 142.5 kcal
Tłuszcz 6.7 g
Błonnik 5.7 g
Tłuszcz nasycony 0.8 g
Węglowodany 13.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...