Urządzenia i Akcesoria
Pasta z daktyli i koziego sera na cykorii; Ryba w papilotach; Krem jabłkowy z kruszonką
Przygotowanie 1 godz. 10 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
Orzechowa kruszonka i mus jabłkowy
-
150 g śmietany, 36% tłuszczu mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
-
500 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego plus 1 łyżeczka
-
80 g cukru
-
10 g cukru wanilinowego10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
50 g orzechów włoskich, łuskanych
-
90 g mąki żytniej
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
Ziemniaki i marynata do ryby
-
300 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm łódeczki
-
3 łyżeczki soli
-
5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
1 ząbek czosnku
-
70 g oleju
-
600 - 720 g filetów z ryby o białym mięsie bez skóry i ości, np. okonia morskiego, dorady, dorsza (4 szt. po 150-180 g)
-
30 g miodu płynnego
-
3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
50 g pora pokrojonego na 2 cm kawałki
-
1 czerwona papryka (ok. 150 g), bez gniazd nasiennych, pokrojona na 3 cm kawałki
Ryba w papilotach i ziemniaki
-
2 marchewki (ok. 120 g), pokrojone w paski julienne (dł. 5 cm)
-
½ cukinii młodej (ok. 120 g), pokrojonej w paski julienne (dł. 5 cm)
-
1 pomarańcza ekologiczna, pokrojona w 2 mm plastry
-
1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki oliwy z oliwek
-
1 - 2 szczypty soli (opcjonalnie) w płatkach
-
1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
-
1 łyżka koperku, świeżego tylko liście
-
500 g wody
Pasta z daktyli i koziego sera na cykorii
-
60 - 100 g daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
-
60 g orzechów włoskich, łuskanych
-
120 g koziego sera, miękkiego podzielonego na kawałki
-
60 - 80 g jogurtu typu greckiego
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
2 szczypty soli
-
1 - 2 cykorie (ok. 120 g)
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
Krem jabłkowy
-
100 g serka kremowego podzielonego na kawałki
-
10 g cukru wanilinowego10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 - 2 szczypty cynamonu, mielonego
-
4 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie) do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
2317.4 mg
Białko
53.3 g
Kalorie
5571.8 kJ /
1331.7 kcal
Tłuszcz
75 g
Błonnik
15.2 g
Tłuszcz nasycony
25.5 g
Węglowodany
122.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Terrina z ziołową polentą
1 godz. 50 min
Pomarańczowa kasza bulgur z pieczonymi warzywami (TM6, TM7)
1 godz.
Sałatka z czarnej soczewicy z dressingiem malinowym i tofu; Jogurt stracciatella
40 min
Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy
30 min
Focaccia z kurkami i rozmarynem, pasta serowo-śmietanowa
2 godz. 20 min
Carpaccio z kalarepy i jabłka z pesto pietruszkowym
25 min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1 godz. 40 min
Tapenada
5 min
Włoskie kluski z ricotty (gnudi)
1 godz. 45 min
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami
2 godz. 35 min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 godz. 40 min
Tarta z gruszkami i rokpolem
1 godz. 40 min