Wersje kompatybilne
Sałatka z czarnej soczewicy z dressingiem malinowym i tofu; Jogurt stracciatella
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gotowanie soczewicy
- 1000 g wody
- 300 g czarnej soczewicy belugi, suszonej
- 5 g oliwy z oliwek
-
1
łyżeczka koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
Rozdrabnianie orzechów, selera i jabłka
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych (patrz wariant)
- 170 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki (patrz wariant)
- 180 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Dressing malinowy
-
100
g malin, świeżych (patrz wariant)
lub 100 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych - 60 g soku z czerwonych buraków (patrz wariant)
- 30 g octu jabłkowego
- 40 g oliwy z oliwek
- 10 - 15 g musztardy
- ½ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Jogurt stracciatella
- 80 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki (patrz wariant)
- 300 g jogurtu naturalnego
- 20 g miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Podanie
- ½ opakowania tofu, świeżego (ok. 120 g), pokrojonego w kostkę (patrz wariant)
- ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2894.7 kJ / 691.9 kcal
- Białko
- 28 g
- Węglowodany
- 79.6 g
- Tłuszcz
- 31.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.1 g
- Błonnik
- 15.1 g
- Sód
- 434.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z kaszy quinoa
40 min
Cytrynowy pęczak z fasolką szparagową, szpinakiem i suszonymi pomidorami
1h 5min
Sałatka z ciecierzycy z karmelizowaną cebulą; Jogurt z musem z mango (z osłoną noża miksującego)
13h 10min
Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem; Ciasto pomarańczowe z Varomy
55 min
Sałatka z soczewicy
45 Min
Topinambur po prowansalsku
50 min
Sałatka z quinoa z chrupiącymi warzywami
50 min
Zielona miska Buddy ze szparagami i dzikimi ziołami
50 min
Hummus z gremolatą z cukinii i serem feta
45 Min
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z pieczoną dynią i granatem
1h
Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
55 min
Tarta z komosy ryżowej z serem kozim i karmelizowaną cebulą
1 godz. 50 min