Salmorejo - chłodnik z Andaluzji

Salmorejo - chłodnik z Andaluzji

4.5 48 ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje

Składniki

  • 1 - 2 kawałki chleba pszennego (35-40 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g pomidorów sparzonych, obranych ze skóry, bez gniazd nasiennych
  • 180 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 20 - 25 g czerwonego octu winnego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • szynka serrano (opcjonalnie) do dekoracji (35-40 g)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 499.8 kcal / 2091.1 kJ
Białko 6.6 g
Tłuszcz 48.2 g
Węglowodany 11.6 g
Błonnik 2.6 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Sód 674.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...