Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 - 2 kawałki chleba pszennego (35-40 g)
- 2 ząbki czosnku
- 700 g pomidorów, sparzonych, obranych ze skóry, bez gniazd nasiennych
- 180 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 20 - 25 g czerwonego octu winnego
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 3 jajka, ugotowane na twardo
- szynka serrano, do dekoracji (35-40 g) (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2091.1 kJ / 499.8 kcal
- Białko
- 6.6 g
- Węglowodany
- 11.6 g
- Tłuszcz
- 48.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 674.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chłodnik ogórkowy
15 Min
Orientalny chutney z moreli
1 Std. 30 Min
Tarator - Bułgarski chłodnik
1 Std. 10 Min
Chłodnik z cukinii z miętą
2 Std.
Chłodnik z melona z szynką parmeńską
1h 20min
Chłodnik pomidorowy
30 Min
Chłodnik z pora, selera i ziemniaków (Vichysoiss)
50 Min
Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy
30 Min
Gazpacho truskawkowe z kozim serem
15 Min
Gazpacho słodko-pikantne
5min
Gazpacho - hiszpański chłodnik
1h 15min
Zupa z kopru włoskiego z oliwą pietruszkową i podpłomykami
1 Std.