Zupa z kopru włoskiego z oliwą pietruszkową i podpłomykami
TM6 TM5

Zupa z kopru włoskiego z oliwą pietruszkową i podpłomykami

4.1 (28 ocen)

Składniki

Oliwa pietruszkowa

  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 1 - 2 szczypty soli
  • 25 - 30 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek

Podpłomyki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g wody
  • 35 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki rozmarynu, świeżego, tylko liście
    lub 1 ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego

Zupa

  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 500 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej na kawałki
  • 200 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 10 g skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 30 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
  • 500 g wody
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3003.2 kJ / 717.8 kcal
Białko
9.8 g
Węglowodany
58.8 g
Tłuszcz
51.2 g
Tłuszcz nasycony
15.5 g
Błonnik
7.8 g
Sód
1339.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy