Zupa z kopru włoskiego z oliwą pietruszkową i podpłomykami

Zupa z kopru włoskiego z oliwą pietruszkową i podpłomykami

4.2 32 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Oliwa pietruszkowa
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 1 - 2 szczypty soli
  • 25 - 30 g orzechów włoskich, łuskanych połówek
Podpłomyki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g wody
  • 35 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki rozmarynu, świeżego tylko liście
    1 ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego, tylko liście
Zupa
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 500 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
  • 200 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 10 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 500 g wody
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 717.8 kcal / 3003.2 kJ
Białko 9.8 g
Tłuszcz 51.2 g
Węglowodany 58.8 g
Błonnik 7.8 g
Tłuszcz nasycony 15.5 g
Sód 1339.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...