Wersje kompatybilne
Kofty wołowe z kaszą bulgur na dipie jogurtowym z boćwiną
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dip jogurtowy z boćwiną
- 2 ząbki czosnku
-
300
g buraka liściowego (boćwiny), białego
lub 300 g liści szpinaku, świeżych - 10 g oliwy z oliwek
- 500 g jogurtu greckiego
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Kofty i masło z chili
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 300 g mięsa wołowego, mielonego
- 10 g oliwy z oliwek
-
160
g kaszy bulgur, drobnej
lub 160 g kaszy kuskus - 580 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka sumaku (opcjonalnie)
- mąka pszenna, do obtoczenia
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2473.5 kJ / 591.2 kcal
- Białko
- 30.6 g
- Węglowodany
- 52 g
- Tłuszcz
- 30.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.8 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Sód
- 1234.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Placek z hummusem z cieciorki
20 min
Klopsiki jagnięce z kuskusem i miętowym jogurtem
40 min
Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą
2h
Terrina z ziołową polentą
1 Std. 50 Min
Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą
1 godz. 30 min
Kokosowy chłodnik z awokado i miętą
1h 15min
Suflety z sera koziego z sosem jogurtowym i porem
45 min
Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
2 godz. 20 min
Dal makhani
13h 20min
Kokosowy pilaw z orzechami nerkowca
1h
Crumble po indyjsku
1 godz. 20 min
Parathas nadziewane kalafiorem
55 min