
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g pora tylko biała część, pokrojonego w 2 cm plastry (patrz wskazówka)
- 100 g selera naciowego pokrojonego w 2 cm plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 300 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
- 1000 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki czosnku, granulowanego
- ½ - ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 6 porcji
- Kalorie
- 925 kcal / 3872.8 kJ
- Białko
- 22.3 g
- Tłuszcz
- 60 g
- Węglowodany
- 94 g
- Błonnik
- 21 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.5 g
- Sód
- 3649 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z selera z jabłkiem
55min
Tarator - Bułgarski chłodnik
1h 10min
Zupa krem z czarnej fasoli
20min
Chłodnik pomidorowy z arbuzem i papryką
30min
Zupa selerowo-gruszkowa
50min
Zupa krem z wędzonym łososiem
20min
Krem chrzanowy z jabłkiem
1h 5min
Zupa chrzanowa z jajkiem przepiórczym
50min
Zupa jabłkowo-selerowa
40min
Sycąca zupa krem z fasoli z jabłkiem i majerankiem
45min
Zupa z białych warzyw
45min
Zupa krem z porów
30min