Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 2 cm plastry (patrz wskazówka)
- 100 g selera naciowego, pokrojonego w 2 cm plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 1000 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki czosnku, granulowanego
- ½ - ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 6 porcji
- Kalorie
- 3872.8 kJ / 925 kcal
- Białko
- 22.3 g
- Węglowodany
- 94 g
- Tłuszcz
- 60 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.5 g
- Błonnik
- 21 g
- Sód
- 3649 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chłodnik pomidorowy z arbuzem i papryką
30min
Zupa z kopru włoskiego i sera
20 min
Zupa cukiniowa z bazylią i orzechami nerkowca
20 min
Chłodnik z bobu z orzechami włoskimi
1óra 15p
Zupa selerowo-gruszkowa
50min
Chłodnik ogórkowy z jogurtem naturalnym i awokado
40 min
Holenderska zupa musztardowa
30min
Zupa z orzeszków ziemnych
40 min
Zupa z rukoli
35 min
Zupa z papryki i parmezanu
20 min
Zupa jabłkowo-selerowa
40 min
Wegańska zupa bananowa z curry
30min