![Rosemary and thyme polenta chips Rosemary and thyme polenta chips](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/53CDA639-8A14-4DC3-9121-F37C238B8A24/Derivates/244144F9-6171-4C8C-B6DD-423E8C55B851.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 tsp olive oil, plus extra for greasing
- 1 sprig fresh rosemary, leaves only, finely chopped
- 1 sprig fresh thyme, leaves only, finely chopped
- 480 g water
- 2 tsp Vegetable stock paste (see Tips)
- 100 g polenta (cornmeal)
- 1 pinch ground black pepper, to taste
- 2 pinches salt, plus extra to taste
- 20 g butter, for frying
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1246.3 kJ / 297.9 kcal
- Białko
- 3.7 g
- Węglowodany
- 40.1 g
- Tłuszcz
- 13.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.9 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 162.6 mg
Alternatywne przepisy
Polenta
25 Min
Ricotta patties with chilli lime corn
1 Std. 20 Min
Ricotta gnocchi
2h
Risotto verde
45min
Olive and fennel grissini
25 Std. 30 Min
Southern-style chilli with cornbread
2h 55min
Black tahini and beetroot hommus
1 Std. 10 Min
Mushroom ragu with polenta toast
1 Std. 40 Min
Ricotta and polenta chips
2h 20 min
Carrot gnocchi with zucchini cream
1 Std. 15 Min
Whole cauliflower with pea purée
40 Min
Risotto with lemon, thyme and feta
30 Min