Bezglutenowe bułki na drożdżach

Bezglutenowe bułki na drożdżach

3.7 58 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
10 sztuk

Składniki

  • 160 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 130 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 70 g kaszy gryczanej, niepalonej
    70 g kaszy jaglanej
  • 160 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g łusek babki jajowatej, mielonych
    40 g łusek babki płesznik (psyllium), mielonych (patrz wskazówka)
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 30 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 15 g octu jabłkowego
  • 600 g wody letniej
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
  • ziarna, mieszane np. słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, do posypania

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 251.9 kcal / 1054 kJ
Białko 5.9 g
Tłuszcz 4.9 g
Węglowodany 46.4 g
Błonnik 6.1 g
Tłuszcz nasycony 0.6 g
Sód 362 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...