Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym

Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym

4.3 67 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
16 kawałków

Składniki

Kruchy spód
  • 250 g mąki orkiszowej, białej typu 500-700
  • 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 30 g ksylitolu (patrz wskazówka)
    30 g erytrytolu, (patrz wskazówka)
Krem orzechowy i dekoracja
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki (patrz wskazówka)
  • 30 g ksylitolu
    30 g erytrytolu
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
  • 170 g masła orzechowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 9 kostek gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao do dekoracji
  • migdały, blanszowane do dekoracji
  • żurawina, suszona do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 307 kcal / 1284 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 21 g
Węglowodany 28 g
Błonnik 2.7 g
Tłuszcz nasycony 9.9 g
Sód 67 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...