Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruchy spód
- 250 g mąki orkiszowej, białej, typu 500-700
- 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
30
g ksylitolu (patrz wskazówka)
lub 30 g erytrytolu (patrz wskazówka)
Krem orzechowy i dekoracja
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki (patrz wskazówka)
-
30
g ksylitolu
lub 30 g erytrytolu - 250 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
- 170 g masła orzechowego, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 9 kostek gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, do dekoracji
- migdały, blanszowane, do dekoracji
- żurawina, suszona, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1284 kJ / 307 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.9 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 67 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bakaliowiec
2 Std. 50 Min
Ciastka z migdałami i gorzką czekoladą
40min
Mazurek bakaliowy
2h 40min
Orkiszowa galette ze szpinakiem i serem feta
1 Std. 50 Min
Owsiane batoniki z batatami
55 min
Keks migdałowo - gryczany
1 Std.
Mazurek cytrynowy
2h
Mazurek śliwkowy
1h 45min
Mazurek chałwowy
7h 30 min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1h 40min
Keks
2 Std. 30 Min
Świąteczna szarlotka z korzenną nutą
2h 35min