Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym
TM6 TM5

Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym

4.3 ( 56 ocen )

Składniki

Kruchy spód

  • 250 g mąki orkiszowej, białej typu 500-700
  • 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 30 g ksylitolu (patrz wskazówka)
    lub 30 g erytrytolu (patrz wskazówka)

Krem orzechowy i dekoracja

  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki (patrz wskazówka)
  • 30 g ksylitolu
    lub 30 g erytrytolu
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
  • 170 g masła orzechowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 9 kostek gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao do dekoracji
  • migdały, blanszowane do dekoracji
  • żurawina, suszona do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
307 kcal / 1284 kJ
Białko
6 g
Tłuszcz
21 g
Węglowodany
28 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
9.9 g
Sód
67 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy