Urządzenia i Akcesoria
Galette z krojonymi jabłkami (TM5)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
8 porcji
Składniki
-
260 g mąki pszennej
-
140 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
30 g cukru pudru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
2 szczypty soli
-
30 g zimnej wody
-
500 - 600 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki kardamonu, mielonego¼ łyżeczki goździków, mielonych
-
mąka pszenna do oprószenia
-
2 łyżki migdałów, w płatkach
-
1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 żółtko roztrzepane, do posmarowania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
41.7 mg
Białko
4.5 g
Kalorie
1336.3 kJ /
319.4 kcal
Tłuszcz
16.2 g
Błonnik
2.9 g
Tłuszcz nasycony
9.3 g
Węglowodany
40.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Galette z krojonymi jabłkami (TM6, TM7)
1 godz. 20 min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6 godz.
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 godz.
Czereśniowa galette
1 godz. 25 min
Brioszka „korona” z likierem
5 godz.
Ciasto twarogowe z agrestem
50 min
Babka drożdżowa Panettone
3 godz.
Ciasto gruszkowe z orzechami włoskimi
1 godz. 35 min
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1 godz. 45 min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2 godz. 10 min
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 godz. 15 min