
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kardamonowa panna cotta
- 30 g cukru
- 5 - 6 nasion kardamonu wyłuskanych
- 1 laska wanilii
- 150 g mleka
- 350 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 10 g żelatyny w proszku
Różany syrop
- 80 g cukru
- 50 g wody różanej
- ½ - 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 - 2 krople barwnika spożywczego różowego lub czerwonego
-
płatki róż, suszone ilość do dekoracji
(opcjonalnie)
lub płatki róż, świeże jadalne, czyste i osuszone, ilość do dekoracji (opcjonalnie) - orzechy pistacjowe, łuskane, niesolone posiekane, ilość do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 463.8 kcal / 1940.5 kJ
- Białko
- 5.2 g
- Tłuszcz
- 33.7 g
- Węglowodany
- 37.2 g
- Błonnik
- 0.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.9 g
- Sód
- 55.3 mg
Alternatywne przepisy
Szampańskie trifle truskawkowo-malinowe
5 godz. 40 min
Biało-czerwony deser
7 godz.
Jogurtowa panna cotta z sosem morelowym
3 godz. 30 min
Deser jogurtowy z kremem cytrynowym
50 min
Orzechowe semifreddo
8 godz. 35 min
Deser limonkowo-imbirowy
8 godz. 30 min
Mini serniczki z purée z mango z Varomy
3 godz.
Panna cotta
3 godz. 15 min
Szampański crème brûlée z biszkoptami
3 godz.
Cytrynowe fondanty z nutą curry
3 godz. 10 min
Makaroniki z herbatą matcha
2 godz.
Serniczki w słoikach
4 godz.