Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kardamonowa panna cotta
- 30 g cukru
- 5 - 6 nasion kardamonu, wyłuskanych
- 1 laska wanilii
- 150 g mleka
- 350 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 10 g żelatyny w proszku
Różany syrop
- 80 g cukru
- 50 g wody różanej
- ½ - 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 - 2 krople barwnika spożywczego, różowego lub czerwonego
-
płatki róż, suszone, ilość do dekoracji
(opcjonalnie)
lub płatki róż, świeże, jadalne, czyste i osuszone, ilość do dekoracji (opcjonalnie) - orzechy pistacjowe, łuskane, niesolone, posiekane, ilość do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1940.5 kJ / 463.8 kcal
- Białko
- 5.2 g
- Węglowodany
- 37.2 g
- Tłuszcz
- 33.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.9 g
- Błonnik
- 0.1 g
- Sód
- 55.3 mg
Alternatywne przepisy
Kakaowe tiramisu z chili
7h 10 min
Horchata
12h 10min
Cytrynowe fondanty z nutą curry
3h 10 min
Banany w karmelu z przyprawami korzennymi
1h 50 min
Trifle z rabarbarem
2 Std. 45 Min
Czekoladowa panna cotta z czarnym kakao i musem z mango
3h 40min
Cytrynowe tiramisu
6 godz. 25 min
Tiramisu Caffé Latte
1h 30 min
Mus czekoladowo-chałwowy z pomarańczą
3h 25 min
Maślankowa panna cotta z duszonymi śliwkami
3h 40min
Crème brûlée
2 godz. 30 min
Panna cotta
3 godz. 15 min