
Urządzenia i Akcesoria
Serowe paluchy i pesto z naci marchewki
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
18 porcji
Składniki
Serowe paluchy
-
100 g sera gruyère pokrojonego na kawałki
-
5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
240 g mąki orkiszowej, białej (typu 500-800), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
600 g wody
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia papieru
-
1 żółtko
-
1 czubata łyżeczka nasion kminu rzymskiego
-
½ łyżeczki soli
Pesto z naci marchewki
-
80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
80 g migdałów, ze skórką
-
50 g naci marchewki młodej, ekologicznej, umytej i osuszonej, pokrojonej na 3-4 cm kawałki (patrz wariant)
-
25 g estragonu, świeżego tylko liście (patrz wariant)
-
150 g oliwy z oliwek
-
2 ząbki czosnku
-
1 - 2 szczypty soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
200 kcal /
838 kJ
Białko
6 g
Tłuszcz
14 g
Węglowodany
12 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Sód
233 mg