Serowe paluchy i pesto z naci marchewki

Serowe paluchy i pesto z naci marchewki

4.3 7 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
18 porcji

Składniki

Serowe paluchy
  • sera gruyère pokrojonego na kawałki
    100 g
    100 g sera żółtego, np. edam, gouda, pokojonego na kawałki
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 - 10 g
  • mąki orkiszowej, białej (typu 500-800), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    240 g
  • wody
    600 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    10 g
    1 łyżeczka suchych drożdży, (ok. 4 g)
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia papieru
    10 g
  • żółtko
    1
  • nasion kminu rzymskiego
    1 czubata łyżeczka
  • soli
    ½ łyżeczki
Pesto z naci marchewki
  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    80 g
  • migdałów, ze skórką
    80 g
  • naci marchewki młodej, ekologicznej, umytej i osuszonej, pokrojonej na 3-4 cm kawałki (patrz wariant)
    50 g
    50 g liści rzepy, ekologicznej, umytej i osuszonej, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • estragonu, świeżego tylko liście (patrz wariant)
    25 g
  • oliwy z oliwek
    150 g
  • ząbki czosnku
    2
  • soli
    1 - 2 szczypty
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 200 kcal / 838 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 14 g
Węglowodany 12 g
Błonnik 1.2 g
Tłuszcz nasycony 3 g
Sód 233 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...