Serowe paluchy i pesto z naci marchewki
TM6

Serowe paluchy i pesto z naci marchewki

4.3 (7 ocen)

Składniki

Serowe paluchy

  • 100 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
    lub 100 g sera żółtego np. edam, gouda, pokojonego na kawałki
  • 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 240 g mąki orkiszowej, białej (typu 500-800), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 600 g wody
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 łyżeczka suchych drożdży (ok. 4 g)
  • 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia papieru
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki soli

Pesto z naci marchewki

  • 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g migdałów, ze skórką
  • 50 g naci marchewki, młodej, ekologicznej, umytej i osuszonej, pokrojonej na 3-4 cm kawałki (patrz wariant)
    lub 50 g liści rzepy, ekologicznej, umytej i osuszonej, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 25 g estragonu, świeżego, tylko liście (patrz wariant)
  • 150 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
838 kJ / 200 kcal
Białko
6 g
Węglowodany
12 g
Tłuszcz
14 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Błonnik
1.2 g
Sód
233 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy