Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 25 g grzybów, suszonych, np. borowików lub podgrzybków
- 300 g napoju sojowego, plus dodatkowa ilość do posmarowania (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka cukru
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 510 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 60 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 ½ łyżeczki soli
- 200 g zielonej soczewicy, suszonej
- 700 g wody
- 1 liść laurowy, suszony
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ łyżeczki majeranku, suszonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 10 g sosu sojowego
- czarnuszka, do posypania (patrz wariant)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 591.1 kJ / 141.3 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 23.8 g
- Tłuszcz
- 3.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 201.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw
50min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM6)
1h
Wegańskie roladki sojowe, knedle i modra kapusta
2h 30min
Bao Burger z bananiną hoisin i piklowanymi ogórkami z mango
1 Std. 35 Min
Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki
1h
Kiszone marchewki (TM5)
72 Std. 40 Min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM5)
1h
Buraki à la Wellington
3sa
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2h 35min
Placuszki wege z ciecierzycy
30 Min
Brokułowa zupa z soczewicą
25min
Tofucznica
30 Min