Urządzenia i Akcesoria
Prosty chleb mieszany
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 40 min
26 kromek
Składniki
-
400 g wody
-
1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
10 g melasy z buraka cukrowego10 g miodu, płynnego
-
500 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
100 g mąki żytniej razowej plus dodatkowa ilość do oprószenia (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka przyprawy do chleba (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
olej do natłuszczenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
180.2 mg
Białko
2.6 g
Kalorie
359.2 kJ /
85.8 kcal
Tłuszcz
0.3 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Węglowodany
18.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ziołowa przyprawa do chleba
5 min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 min
Przyprawa do chleba
5 min
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
2 godz. 20 min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 godz. 20 min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 godz. 20 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Podłużne bułki pszenne
3 godz. 30 min
Chleb z ziarnami
2 godz. 30 min
Chleb codzienny na drożdżach
3 godz. 45 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb jogurtowy
3 godz.