Urządzenia i Akcesoria
Tarta jeżynowa
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
12 kawałków
Składniki
-
100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
½ pomarańczy ekologicznej
-
½ laski wanilii pokrojonej na kawałki
-
120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
100 g kruchych ciastek, (patrz wskazówka)100 g ciastek amaretti (patrz wskazówka)
-
200 g mąki orkiszowej, białej
-
120 g wody
-
1 szczypta soli
-
25 g żelatyny w proszku
-
gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
-
500 g jeżyn, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
200 g jogurtu naturalnego
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
liście mięty, świeże do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
33 mg
Białko
6 g
Kalorie
1195 kJ /
286 kcal
Tłuszcz
15 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Węglowodany
35 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SMAKI WAKACJI III
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Świąteczne tiramisu
5hod. 25min.
Tort tiramisu bez pieczenia
7hod. 30min.
Tarta z krojonymi gruszkami i czekoladą (TM5)
1hod. 40min.
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM6, TM7)
20min.
Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM5)
1hod. 50min.
Tarta cytrynowa z pianą z białek
1hod. 30min.
Tarta z truskawkami, kremem śmietankowym i migdałami
1hod. 45min.
Francuski brunch
1hod. 30min.
Sernik miętowy na spodzie brownie
10hod. 15min.
Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym
3hod.
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami
2hod. 30min.
Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie
9hod.