
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- ½ pomarańczy ekologicznej
- ½ laski wanilii pokrojonej na kawałki
- 120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
100
g ciastek amaretti (patrz wskazówka)
lub 100 g kruchych ciastek (patrz wskazówka) - 200 g mąki orkiszowej, białej
- 120 g wody
- 1 szczypta soli
- 25 g żelatyny w proszku
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
- 500 g jeżyn, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- liście mięty, świeże do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 286 kcal / 1195 kJ
- Białko
- 6 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Węglowodany
- 35 g
- Błonnik
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Sód
- 33 mg