Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g orzechów laskowych, blanszowanych, uprzednio uprażonych na suchej patelni (patrz wskazówka)
- 250 g brązowego cukru
- 70 g wody
- 30 g masła, zimnego, w jednym kawałku (ok. 1 x 4 x 6 cm).
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 50 g octu, do Mycia Wstępnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1069.7 kJ / 255.5 kcal
- Białko
- 2.9 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 0.9 mg
Alternatywne przepisy
Krem cytrynowy (lemon curd) – 1300 g
20min
Sos karmelowy
1 godz. 30 min
Orzechy włoskie w karmelu
1 godz. 30 min
Krem karmelowy (dulce de leche)
1 Std. 15 Min
Słodzone mleko zagęszczone
35min
Kawowy sos karmelowy
45min
Krówki szkockie (Scottish tablets)
2 godz. 15 min
Mini Paris-Brest
10h 40 min
Banany w karmelu z przyprawami korzennymi
1 godz. 50 min
Orzeszki ziemne w karmelu
1 godz. 30 min
Karmelowe toffi z migdałami i solą
1 Std. 45 Min
Mleczne cukierki
2 godz. 5 min