Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g orzechów laskowych, blanszowanych, uprzednio uprażonych na suchej patelni (patrz wskazówka)
- 250 g brązowego cukru
- 70 g wody
- 30 g masła, zimnego, w jednym kawałku (ok. 1 x 4 x 6 cm).
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 50 g octu, do Mycia Wstępnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1069.7 kJ / 255.5 kcal
- Białko
- 2.9 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 0.9 mg
Alternatywne przepisy
Plaster miodu
1 Std. 30 Min
Fondue sernikowo-czekoladowe z herbatnikami
25 Min
Obieranie migdałów (z osłoną noża miksującego 2.0)
5 min
Czekoladki z orzechami
1 Std. 30 Min
Kartofelki marcepanowe
1 Std. 15 Min
Ciasteczka Pink Kiss
1 Std. 20 Min
Marcepanowe batoniki
2 Std. 40 Min
Karmelowe toffi z migdałami i solą
1h 45min
Orzechy włoskie w karmelu
1 Std. 30 Min
Trufle z nadzieniem ciasteczkowym
1 Std.
Karmelowe toffi
2 Std.
Baklava
3h 10 min