Wersje kompatybilne
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2000 g brzoskwiń, obranych, bez pestek, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- 500 g cukru
- 80 g mieszanki żelującej 3:1, w proszku, typu Żelfix® (1 opakowanie, patrz wskazówka)
- 50 - 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 2 szt.)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1135 kJ / 271.1 kcal
- Białko
- 1.8 g
- Węglowodany
- 64.8 g
- Tłuszcz
- 0.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 3.2 g
- Sód
- 66.8 mg
Alternatywne przepisy
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 Std. 10 Min
Powidła śliwkowe
2h
Dżem z czarnej porzeczki
35 dk
Dżem z owoców leśnych
40 dk
Konfitura brzoskwiniowo-żurawinowa
1 Std. 25 Min
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30 Min
Dżem mirabelkowy z wanilią
35 dk
Dżem brzoskwiniowy z syropem z kwiatów czarnego bzu
25 Min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 Min
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1 Std. 15 Min
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
1sa
Marmolada porzeczkowo-jabłkowa
25 Min