
Urządzenia i Akcesoria
Warkocz makowy
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 45 min
2 sztuki
Składniki
Ciasto
-
mleka160 g
-
cukru100 g
-
cukru waniliowego Dr. Oetker®2 łyżeczki
-
drożdży suszonych instant Dr. Oetker® (7 g)1 opakowanie
-
jajka3
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki50 g
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu500 g
-
ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker®½ łyżeczki
Masa makowa
-
orzechów włoskich, łuskanych20 g
-
migdałów, ze skórką20 g
-
maku200 g
-
suszonych owoców (np. śliwek, moreli, żurawiny), bez pestek50 g
-
mleka140 g
-
cukru50 g
-
miodu30 g
-
rodzynek50 g
-
kandyzowanej skórki pomarańczowej40 g
-
ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker® (patrz wariant)¼ - ½ łyżeczki
-
cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetker®¼ łyżeczki
-
mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
Lukier
-
cukru200 g
-
gorącej wody30 g
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
2485 kcal /
10403 kJ
Białko
57 g
Tłuszcz
68 g
Węglowodany
423 g
Błonnik
23 g
Tłuszcz nasycony
22 g
Sód
185.5 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Keks
2 Std. 30 Min
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 Std. 15 Min
Makowiec świąteczny
2 Std. 10 Min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1 Std. 35 Min
Wieniec z makiem i morelami
1 Std. 30 Min
Drożdżówki z makiem
2 Std. 40 Min
Słodkie węzełki z rodzynkami
2 Std. 45 Min
Ślimaczki makowe
2 Std. 30 Min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 Std. 30 Min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 Std.
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 Std. 55 Min
Piegusek na białkach
1 Std.