Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 160 g mleka
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, Dr. Oetker®
-
1
opakowanie drożdży suszonych instant, Dr. Oetker® (7 g)
lub 20 g drożdży świeżych, pokruszonych - 3 jajka
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka, Dr. Oetker®
Masa makowa
- 20 g orzechów włoskich, łuskanych
- 20 g migdałów, ze skórką
- 200 g maku
- 50 g suszonych owoców (np. śliwek, moreli, żurawiny), bez pestek
- 140 g mleka
- 50 g cukru
- 30 g miodu
- 50 g rodzynek
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ¼ - ½ łyżeczki ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka, Dr. Oetker® (patrz wariant)
- ¼ łyżeczki cynamonu mielonego z Indonezji, Dr. Oetker®
- mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
Lukier
- 200 g cukru
- 30 g gorącej wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 10403 kJ / 2485 kcal
- Białko
- 57 g
- Węglowodany
- 423 g
- Tłuszcz
- 68 g
- Tłuszcz nasycony
- 22 g
- Błonnik
- 23 g
- Sód
- 185.5 mg
Alternatywne przepisy
Pączki pieczone
2h 40min
Masa makowa
30min
Szybki piernik
1h 30min
Keks
2h 30min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2h 30min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1h 35min
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1 Std. 10 Min
Wieniec z makiem i morelami
1h 30min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2h 5 min
Piernik na ciemnym piwie
2 Std. 35 Min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2h 30min
Sernik z żurawiną
10h