Warkocz makowy
TM6 TM5

Warkocz makowy

4.8 (259 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 160 g mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, Dr. Oetker®
  • 1 opakowanie drożdży suszonych instant, Dr. Oetker® (7 g)
    lub 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 3 jajka
  • 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • ½ łyżeczki ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka, Dr. Oetker®

Masa makowa

  • 20 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 20 g migdałów, ze skórką
  • 200 g maku
  • 50 g suszonych owoców (np. śliwek, moreli, żurawiny), bez pestek
  • 140 g mleka
  • 50 g cukru
  • 30 g miodu
  • 50 g rodzynek
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ¼ - ½ łyżeczki ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka, Dr. Oetker® (patrz wariant)
  • ¼ łyżeczki cynamonu mielonego z Indonezji, Dr. Oetker®
  • mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu

Lukier

  • 200 g cukru
  • 30 g gorącej wody

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
10403 kJ / 2485 kcal
Białko
57 g
Węglowodany
423 g
Tłuszcz
68 g
Tłuszcz nasycony
22 g
Błonnik
23 g
Sód
185.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy