Wersje kompatybilne
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 2800 - 3200 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
- 10 gałązek bazylii, świeżej, tylko liście
- 2 - 4 łyżeczki soli
- 40 g oleju
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 958.2 kJ / 229 kcal
- Białko
- 7.1 g
- Węglowodany
- 30.4 g
- Tłuszcz
- 11.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Błonnik
- 9.2 g
- Sód
- 1782.3 mg
Alternatywne przepisy
Ketchup
1 Std. 20 Min
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50min
Pindżur z pieczonych papryk (w słoikach na zimę)
2 Std. 20 Min
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2h
Dżem morelowy (z cukrem żelującym 3:1)
1h 10 phút
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9 Std.
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 Std.
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1 Std. 20 Min
Dżem z czarnej porzeczki
35 Min
Sok pomidorowy
20 Min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10 phút
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55min