Wersje kompatybilne
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 2800 - 3200 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
- 10 gałązek bazylii, świeżej, tylko liście
- 2 - 4 łyżeczki soli
- 40 g oleju
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 958.2 kJ / 229 kcal
- Białko
- 7.1 g
- Węglowodany
- 30.4 g
- Tłuszcz
- 11.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Błonnik
- 9.2 g
- Sód
- 1782.3 mg
Alternatywne przepisy
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30 min
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9 godz.
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50 Min
Ketchup
1 Std. 20 Min
Pindżur z pieczonych papryk (w słoikach na zimę)
2hod. 20min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1h
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2 Std.
Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym 3:1)
1h
Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym 2:1)
1h
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 godz. 10 min
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1 Std. 20 Min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min