![Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/c258d517be36e16d94bc41ed90e8de40/Derivates/8aad82b5f6776ff6667a2c90a145acc48ff95fa6.jpg)
Wersje kompatybilne
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 2800 - 3200 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
- 10 gałązek bazylii, świeżej, tylko liście
- 2 - 4 łyżeczki soli
- 40 g oleju
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 958.2 kJ / 229 kcal
- Białko
- 7.1 g
- Węglowodany
- 30.4 g
- Tłuszcz
- 11.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Błonnik
- 9.2 g
- Sód
- 1782.3 mg
Alternatywne przepisy
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min
Ketchup
1h 20min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 Std.
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 Std. 10 Min
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
1 Std.
Powidła śliwkowe
2 Std.
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50 Min
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9h
Dżem morelowy z imbirem (z mieszanką żelującą 3:1)
1 Std.
Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym 2:1)
1 Std.
Dżem z owoców jagodowych
1 Std.
Mus jabłkowy (na szarlotkę)
40 Min