Wersje kompatybilne
Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym 2:1)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2000 g truskawek, świeżych
- 1000 g cukru żelującego 2:1
- 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g oleju o neutralnym smaku (np. słonecznikowego lub kokosowego, patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1454 kJ / 347 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Błonnik
- 2 g
Alternatywne przepisy
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30min
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1 Std. 15 Min
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50min
Marmolada truskawkowa z Aperolem®
20 Min
Dżem malinowy
40min
Dżem z owoców jagodowych
1 Std.
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 Std.
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
40min
Dżem truskawkowy
1 godz. 5 min
Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym 3:1)
1 Std.
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min
Syrop malinowy
1 Std. 25 Min