Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 460 g mąki krupczatki
- 140 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 230 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2000 - 2100 g jabłek, np. Szarej lub Złotej Renety, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1109.7 kJ / 265.2 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 39.4 g
- Tłuszcz
- 11.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.9 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 22.8 mg
Alternatywne przepisy
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM5)
1h
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2 godz. 10 min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1h
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1sa 55 dk
Jogurtowy placek ze śliwkami
1 godz. 20 min
Sernik Izaura
2h
Szarlotka tatrzańska (TM6)
2h
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1 godz. 10 min
Ciasto ucierane z owocami
1h
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1 godz. 45 min
Szarlotka tradycyjna
2 godz. 20 min