Urządzenia i Akcesoria
Szarlotka tatrzańska (TM5)
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz.
20 porcji
Składniki
-
460 g mąki krupczatki
-
140 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
230 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
2 żółtka
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2000 - 2100 g jabłek np. Szarej lub Złotej Renety, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
22.8 mg
Białko
3 g
Kalorie
1109.7 kJ /
265.2 kcal
Tłuszcz
11.5 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
6.9 g
Węglowodany
39.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min
Jogurtowy placek ze śliwkami
1 godz. 20 min
Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i kaszą jęczmienną
1 godz. 30 min
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2 godz. 10 min
Ciasto z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką (TM6)
8 godz. 30 min
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1 godz. 45 min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6, TM7)
4 godz. 40 min
Szarlotka tatrzańska (TM6, TM7)
2 godz.
Tarta z krojonymi owocami (TM5)
5 godz. 30 min
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1 godz. 20 min
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2 godz.
Szarlotka tradycyjna
2 godz. 20 min