Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g cukru
- 15 - 20 g skórki z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 200 g mleka
- 120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
30
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 500 g mąki pszennej
- 6 żółtek
- ¼ łyżeczki soli
Lukier
- 150 g cukru
- 25 - 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, pokrojonej na 0,5 cm kawałki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1593.3 kJ / 380.8 kcal
- Białko
- 7.1 g
- Węglowodany
- 64.2 g
- Tłuszcz
- 11.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.2 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 65.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Porzeczanki (drożdżówki z porzeczkami) na napoju roślinnym (bez laktozy)
2h 50min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6 Std.
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 godz. 15 min
Tarta z krojonymi owocami (TM6)
5h 30min
Czeskie ciasto serowe z kratką
1h 50min
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką
2hod. 20min
Babka drożdżowa z lukrem
2h 50min
Ciasto czekoladowe z whisky
2h 35min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1h 45min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 Std. 55 Min
Szarlotka tatrzańska (TM6)
2 Std.
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1h 45min