Urządzenia i Akcesoria
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz.
12 kawałków
Składniki
-
180 g cukru
-
15 - 20 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
200 g mleka
-
120 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
3 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
500 g mąki pszennej
-
6 żółtek
-
¼ łyżeczki soli
Lukier
-
150 g cukru
-
25 - 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
-
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej pokrojonej na 0,5 cm kawałki, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
65.6 mg
Białko
7.1 g
Kalorie
1593.3 kJ /
380.8 kcal
Tłuszcz
11.1 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
6.2 g
Węglowodany
64.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PRZEPISY Z AKCESORIAMI
15 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Łazanki z makiem i bakaliami
30 Min
Mazurek cytrynowy
2 Std.
Ciasto czekoladowe z whisky
2 Std. 35 Min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6 Std.
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1 Std. 45 Min
Mazurek bakaliowy
2 Std. 40 Min
Staropolskie tłuczeńce wigilijne
1 Std. 15 Min
Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym
2 Std. 30 Min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 Std. 15 Min
Babka drożdżowa z lukrem
2 Std. 50 Min
Keks
2 Std. 30 Min
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką
2 Std. 20 Min