Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g wody
- 120 g mleka
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży - 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 50 g cukru
- 300 g masła (50 g miękkiego, pokrojonego na kawałki i 250 g zimnego, w jednym kawałku), plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1006.9 kJ / 240.7 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 24.6 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.8 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 138.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chrupiące paluchy z ziarnami
4h 45min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14u. 50min
Kajzerki
15 godz. 45 min
Smażone bułki chińskie
2h 30min
Chleb tygrysi
4h
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
5h 30min
Bułki orkiszowe z posypką
14 Std. 30 Min
Mleczne bułki do odrywania
4h
Ciasto francuskie
1 godz. 45 min
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2h 50min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40min
Warkocze orzechowe
2h