Francuskie rogaliki (Croissants)

Francuskie rogaliki (Croissants)

4.8 456 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 12 godz.
18 sztuk

Składniki

  • 120 g wody
  • 120 g mleka
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 łyżeczka suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 50 g cukru
  • 300 g masła (50 g miękkiego, pokrojonego na kawałki i 250 g zimnego, w jednym kawałku), plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 138.4 mg
Białko 3.8 g
Kalorie 1006.9 kJ / 240.7 kcal
Tłuszcz 14.3 g
Błonnik 0.9 g
Tłuszcz nasycony 8.8 g
Węglowodany 24.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...