Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g wody
- 120 g mleka
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży - 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 50 g cukru
- 300 g masła (50 g miękkiego, pokrojonego na kawałki i 250 g zimnego, w jednym kawałku), plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1006.9 kJ / 240.7 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 24.6 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.8 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 138.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Smażone bułeczki z wieprzowiną
1h 55 min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 Std. 45 Min
Ciasto francuskie
1 Std. 45 Min
Bagietki rustykalne
15 Std.
Plecione bułki z makiem
14 godz. 30 min
Kajzerki
15 Std. 45 Min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Chleb jogurtowy
3 Std.
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Słodkie maślane rogale
2 Std. 10 Min
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min
Bawarskie bułki preclowe (Panini di Heidi)
4 godz. 30 min