Francuskie rogaliki (Croissants)
TM6 TM5

Francuskie rogaliki (Croissants)

4.8 (401 ocen)

Składniki

  • 120 g wody
  • 120 g mleka
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 50 g cukru
  • 300 g masła (50 g miękkiego, pokrojonego na kawałki i 250 g zimnego, w jednym kawałku), plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1006.9 kJ / 240.7 kcal
Białko
3.8 g
Węglowodany
24.6 g
Tłuszcz
14.3 g
Tłuszcz nasycony
8.8 g
Błonnik
0.9 g
Sód
138.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy