Urządzenia i Akcesoria
Chłodnik litewski
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
-
1 pęczek botwiny w całości (buraczki, łodygi i liście, 250-300 g)
-
20 g koperku, świeżego plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
150 g ogórków obranych, pokrojonych na kawałki
-
100 g rzodkiewek
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
30 g masła
-
200 g wody
-
2 liście laurowe, suszone
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
20 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki cukru
-
10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
200 g jogurtu naturalnego
-
500 g maślanki500 g kefiru
-
4 jajka ugotowane na twardo, obrane i przekrojone na pół
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
812 mg
Białko
14 g
Kalorie
1088.2 kJ /
260.1 kcal
Tłuszcz
16.7 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
9.1 g
Węglowodany
15.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
CHŁODNIKI
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chłodnik ogórkowy z jogurtem naturalnym i awokado
40 min
Tatar z łososia z imbirem
15 min
Tarator - Bułgarski chłodnik
1 godz. 10 min
Chłodnik z botwinki
1 godz.
Chłodnik z melona z szynką parmeńską
1 godz. 20 min
Chłodnik
10 min
Tatar ze śledzia z kolendrą i mango
55 min
Frittata z bobem i młodymi ziemniakami
1 godz. 10 min
Gazpacho - hiszpański chłodnik
1 godz. 15 min
Zupa rybna z pulpetami z karpia
2 godz.
Pâté z wędzonego pstrąga
1 godz. 20 min
Wegańskie „flaczki” z boczniaków
40 min