Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g koperku, świeżego, świeżego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 100 g ogórków, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 200 - 220 g rzodkiewki, przekrojonej na pół
- 45 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 250 g botwiny, pokrojonej na kawałki
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- 200 g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 40 g szczypiorku, świeżego, drobno pokrojonego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cukru
- 25 g soku z cytryny
- 250 g jogurtu naturalnego
-
400 - 500
g kefiru
lub 400 - 500 g maślanki - 4 jajka, ugotowane na twardo
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 936.9 kJ / 223.9 kcal
- Białko
- 9.5 g
- Węglowodany
- 12.5 g
- Tłuszcz
- 16.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.2 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 787.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chłodnik ogórkowy z jogurtem naturalnym i awokado
40 min
Dolnośląska zupa dziewięciozielna
30 min
Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
1 godz. 5 min
Chłodnik z melona z szynką parmeńską
1 Std. 20 Min
Sałatka z botwiny z malinowym winegretem
15min
Gazpacho - hiszpański chłodnik
1h 15min
Tarator - Bułgarski chłodnik
1h 10min
Chłodnik wiśniowy
1 Std. 20 Min
Tabbouleh z bobem
50 min
Tarta z botwinką i serem feta
1h 45min
Chłodnik
10 min
Rabarbar pod kruszonką
55min