Zupa krem z dyni z gruszką
TM5 TM6

Zupa krem z dyni z gruszką

4.3 (806 ocen)

Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 80 g pora, tylko białej części, pokrojonego w 2 cm plastry
  • 80 g selera, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 250 g gruszki, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, plus kilka plastrów do podania
  • 20 g białego wina, wytrawnego
    lub 20 g sherry, wytrawnego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 500 g dyni, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 750 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 150 g śmietany, 18% tłuszczu, plus dodatkowa ilość do podania
  • ½ - 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
635.7 kJ / 151.8 kcal
Białko
3 g
Węglowodany
19.9 g
Tłuszcz
8.7 g
Błonnik
5.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy