Zupa krem z dyni z gruszką

Zupa krem z dyni z gruszką

4.3 895 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
6 porcje

Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 80 g pora tylko białej części, pokrojonego w 2 cm plastry
  • 80 g korzenia selera pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 250 g gruszki obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, plus kilka plastrów do podania
  • 20 g białego wina, wytrawnego
    20 g sherry, wytrawnego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 500 g dyni bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 750 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 150 g śmietany, 18% tłuszczu plus dodatkowa ilość do podania
  • ½ - 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 3 g
Kalorie 635.7 kJ / 151.8 kcal
Tłuszcz 8.7 g
Błonnik 5.1 g
Węglowodany 19.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...