
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 800 g warzyw, mieszanych (np. marchewka, cukinia, groszek, papryka, pieczarki, brokuły itp.)
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 5 g korzenia imbiru, świeżego obranego
-
10
g oleju sezamowego
lub 10 g oliwy z oliwek - 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 99.8 kcal / 417.8 kJ
- Białko
- 3.8 g
- Tłuszcz
- 3.3 g
- Węglowodany
- 16.5 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Sód
- 188.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gotowanie na parze cukinii (550-800 g)
30 min
Gotowanie na parze zielonego groszku (600 g)
25 min
Gotowanie na parze plastrów marchewki (550-800 g)
40 min
Gotowanie na parze młodych ziemniaków (300-600 g)
35 min
Warzywa gotowane na parze (w stacji Thermomix Friend®)
35 min
Warzywa gotowane na parze
35 min
Parowane warzywa z parmezanowym dipem
35 min
Zielona fasolka szparagowa na Varomie
30 min
Warzywa gotowane na parze z parmezanowym zabajone
50 min
Kurczak w musztardzie i syropie klonowym z brokułami na parze
55 min
Ryż z warzywami gotowanymi na parze i sosem słodko-kwaśnym
45 min
Łosoś na parze, po azjatycku
1 godz.