Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 800 g warzyw, mieszanych (np. marchewka, cukinia, groszek, papryka, pieczarki, brokuły itp.)
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, obranego
-
10
g oleju sezamowego
lub 10 g oliwy z oliwek - 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego, jasnego
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 417.8 kJ / 99.8 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 16.5 g
- Tłuszcz
- 3.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 188.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Fasolka szparagowa z ziemniakami, masło tymiankowe
50 min
Zielona fasolka szparagowa na Varomie
30 min
Łosoś na parze z cytrynowym mhammasem z groszkiem, grzybami leśnymi i tymiankiem
45 min
Warzywa gotowane na parze
35 min
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50 min
Ryż na parze z wieprzowiną (Pudding ryżowy)
2h 30min
Parowane warzywa z parmezanowym dipem
35 min
Ryż z warzywami gotowanymi na parze i sosem słodko-kwaśnym
45 min
Filet z białej ryby, ziołowy ryż i warzywa na parze
50 min
Ryba na parze z zielonym purée
50 min
Łosoś na parze, po azjatycku
1h
Ryba z warzywami na parze
1h 15min