Urządzenia i Akcesoria
Pączki z kremem ajerkoniakowym
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 4 godz.
16 sztuk
Składniki
Budyń ajerkoniakowy
-
280 g mleka
-
200 g likieru jajecznego
-
2 żółtka
-
80 g cukru
-
50 g mąki pszennej
-
40 g skrobi ziemniaczanej
Pączki
-
250 g mleka
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
3 łyżeczki suchych drożdży, (10 g, patrz wskazówka)30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
50 g cukru
-
2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
550 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
3 żółtka
-
2 łyżki wódki2 łyżki spirytusu rektyfikowanego 96%
-
1 szczypta soli
-
olej do głębokiego smażenia (ok. 1 l)
Krem ajerkoniakowy i nadziewanie
-
250 g sera mascarpone w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
-
300 g cukru pudru
-
30 g likieru jajecznego
-
35 g wrzącej wody
-
150 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
-
30 g mleka
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
134.2 mg
Białko
8.7 g
Kalorie
1978.2 kJ /
472.8 kcal
Tłuszcz
17.7 g
Błonnik
2.9 g
Tłuszcz nasycony
9.8 g
Węglowodany
66.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Tłusty czwartek II
8 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Drożdżówki z serem, morelami i kruszonką
2 godz. 15 min
Faworki klasyczne
1 godz.
Mini pączki twarogowe
30 min
Deser piña colada
3 godz.
Oponki z ciasta półfrancuskiego (Cronuty)
3 godz. 30 min
Rurki z kremem
3 godz.
Likier pistacjowy
2 godz. 30 min
Biszkopt szpinakowy
4 godz. 15 min
Kremówka w pucharkach
4 godz.
Szarlotka w pucharkach
2 godz.
Likier lodowy (Ice'ówka)
15 min
Ciasto Lodowa Kraina
8 godz. 40 min