
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Budyń ajerkoniakowy
- 280 g mleka
- 200 g likieru jajecznego
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
Pączki
- 250 g mleka
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
-
30
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży (10 g, patrz wskazówka) - 50 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru waniliowego - 550 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 3 żółtka
-
2
łyżki spirytusu rektyfikowanego 96%
lub 2 łyżki wódki - 1 szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia (ok. 1 l)
Krem ajerkoniakowy i nadziewanie
- 250 g sera mascarpone w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
- 300 g cukru pudru
- 30 g likieru jajecznego
- 35 g wrzącej wody
- 150 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
- 30 g mleka
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 472.8 kcal / 1978.2 kJ
- Białko
- 8.7 g
- Tłuszcz
- 17.7 g
- Węglowodany
- 66.3 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.8 g
- Sód
- 134.2 mg