Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g mleka
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 200 g mleka skondensowanego, słodzonego
- 1 szczypta soli
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 60 g oleju
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- drobny cukier, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1261.1 kJ / 301.4 kcal
- Białko
- 7.5 g
- Węglowodany
- 42.6 g
- Tłuszcz
- 11.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 49.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Słodkie węzełki z rodzynkami
2 godz. 45 min
Mleczne bułki do odrywania
4h
Świderki z makiem
2h 10min
Słodkie maślane rogale
2h 10min
Bułki maślane z ziarnami
2h
Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem
1h 50 min.
Szybkie paluchy drożdżowe
35min
Bułeczki "Stokrotka"
1h 5min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2h 30min
Warkocze orzechowe
2h
Szybkie kajzerki
1h 50 min.
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2h